View all newsletters
Receive our newsletter - data, insights and analysis delivered to you
  1. Project
6 June 2022

AstraZeneca R&D Centre and Corporate Headquarters, Cambridge, UK

AstraZeneca built its global R&D centre and corporate headquarters at the Cambridge Biomedical Campus with a $1.3bn investment.
AstraZeneca’s Discovery Centre was inaugurated in November 2021. Credit: AstraZeneca.
The facility will support the company’s research and scientific work. Credit: Herzog and de Meuron.
The site benefits from its location in central Cambridge. Credit: Herzog and de Meuron.
The roof of the R&D building replicates a sawtooth roof. Credit: Herzog and de Meuron.
An enclosed courtyard in the centre is one of the facility's key features. Credit: Herzog and de Meuron.
The building's first and second floors have a ring area overlooking the central courtyard. Credit: Herzog and de Meuron.
The onsite labs have adopted best practices in low-energy design. Credit: Herzog and de Meuron.
AstraZeneca has invested a total of £1bn in its R&D centre in Cambridge. Credit: Herzog and de Meuron.

British-Swedish pharmaceutical and biologics company AstraZeneca built a global research and development (R&D) facility, named the Discovery Centre (DISC), at the Cambridge Biomedical Campus (CBC) in Cambridge, UK. The facility also includes the company’s corporate headquarters.

The project was part of AstraZeneca’s strategic effort to establish global R&D centres in the UK, US and Sweden to improve its pipeline productivity and biopharmaceutical innovation.

AstraZeneca initially planned to invest around £330m ($500m) to build the facility, but the complexity of the build, construction cost inflation and increased investment in new technologies and equipment caused the facility’s total cost of the facility to increase to £1bn ($1.3bn).

Initial construction works on the facility began in February 2015 after the project was given planning permission by Cambridge City Council earlier that month.

The facility’s construction reached a milestone with its topping out in April 2017. The building was officially inaugurated in November 2021 and currently accommodates more than 2,200 research scientists.

Details of AstraZeneca’s R&D facility in Cambridge

The facility at the CBC was commissioned to produce the active pharmaceutical ingredient (API) rosuvastatin calcium for the global supply of Crestor, a once-a-day treatment for dyslipidaemia.

The facility covers approximately 11 acres and benefits from the central Cambridge location and strong infrastructure links. The project involved building a global R&D centre, an R&D-enabling building, and an energy centre.

The global R&D centre contains high-tech labs with glass walls to enhance visibility, as well as open spaces and pathways to encourage collaboration within the company and the CBC campus, among other features.

The R&D-enabling building also hosts operations to support AstraZeneca’s scientific work, including the company’s regulatory affairs and commercial units. The energy centre is equipped with power generators, heating and cooling systems, information technology (IT), and other telecommunication systems.

AstraZeneca’s small molecule and biologics R&D activities and protein-engineering capabilities carried out at its MedImmune biologics division have been consolidated at the facility. Scientists from AstraZeneca and MedImmune work together at the facility to advance science in core therapeutic areas.

The site is the company’s biggest centre for oncology research. It also hosts research on respiratory, inflammation and autoimmune diseases, cardiovascular and metabolic diseases, and conditions of the central nervous system.

In addition, the centre accommodates AstraZeneca’s pre-clinical research capabilities.

Design of the AstraZeneca R&D facility in Cambridge

AstraZeneca first unveiled designs for its proposed R&D centre and corporate headquarters in July 2014. The building’s shape was inspired by historical colleges in central Cambridge, which were typically designed with lower heights than traditional colleges and included enclosed central courtyards.

The entire building was constructed in a single loop to provide short connections. It features modern and innovative workspaces to encourage a collaborative working environment.

The roof replicates a sawtooth roof continuing through the facade. It is intended to unite the building’s visual aspects.

A two-storey disc structure with a unique oval shape occupies 19,905m² (214,255ft²) area and creates an uninterrupted, protected walk along the building’s interior. The disc has laboratories and other amenities with a porous ground floor, with the aim of providing a ‘spatial’ feel by framing a central courtyard.

There is a courtyard open to the public, with three main entrances to the building. The centre of the courtyard has trees and a lawn offering places for recreation and informal meetings.

The building’s internal design elevates visible science in a synergetic environment. Laboratories are separated from work and other spaces by semi-transparent partitions.

In addition, the building’s first and second levels have a ring area overlooking the central courtyard, leaving many spaces and arrangements, while the roof brings natural light into deep floor plates.

Construction of the Cambridge R&D facility

AstraZeneca’s facility at the CBC consisted of a north and south plot. During the first phase of construction, the R&D centre and corporate headquarters with a central courtyard were built on the north plot. The R&D-enabling building and energy centre were built on the south plot.

The next phases included the development of a series of buildings on the south plot with an enclosed park, similar to the courtyard on the north plot. Consistency in the design of the north and south plots has unified all buildings.

The concrete frame of the R&D centre building was built in April 2017. The focus then shifted from the base building infrastructure of the exterior towards the interior, including the fit-out of the laboratory, scientific support spaces, interior design of office areas, and landscaping.

Sustainability profile of the facility

The facility is designed to the world’s highest environmental standards. The site features labs that have adopted best practices in low-energy design and have high levels of insulation, while majority of the buildings on the site have green roofs.

The facility’s disc-like structure is equipped with 174 boreholes to provide natural geothermal energy, four hybrid cooling towers, and a ground-source heat pump.  The design can save enough energy to power 2,500 households.

Architects and contractors for the AstraZeneca R&D centre

In November 2013, AstraZeneca selected Swiss architecture firm Herzog and de Meuron Basel to design the facility.

In February 2015, Skanska won a contract for the project’s construction management. In August 2018, AstraZeneca replaced Skanska with Mace to complete the building.

Topics in this article:
NEWSLETTER Sign up Tick the boxes of the newsletters you would like to receive. A weekly roundup of the latest news and analysis, sent every Friday. The pharmaceutical industry's most comprehensive news and information delivered every month.
I consent to GlobalData UK Limited collecting my details provided via this form in accordance with the Privacy Policy
SUBSCRIBED

THANK YOU

Thank you for subscribing to Pharmaceutical Technology